15 January – 4 March 2017: Meta Perspective

 

Meta Perspective - foto Tim Vermeire - 72dpi 800px breed

 

Meta Perspective – Jeffrey Dunsbergen, Adriaan Luteijn, Claudia Martínez Garay, Cindy Moorman

15 januari t/m 4 maart 2017

Opening: zondag 15 januari 2017, 15.00 – 18.00 uur met curator-at-large van het Stedelijk Museum Amsterdam en onafhankelijk onderzoeker/publicist Jelle Bouwhuis. De opening van de tentoonstelling valt samen met Culturele Zondag in Utrecht en de aftrap van het ‘Mondriaan to Dutch Design’ jaar.

 

In de groepstentoonstelling Meta Perspective komen vier unieke meta-visies op de wereld samen. Claudia Martínez Garay, Jeffrey Dunsbergen, Cindy Moorman en Adriaan Luteijn reflecteren op zowel politieke en sociaal maatschappelijke thema’s, als meer filosofische vraagstukken vanuit een zogenaamd ‘birds eye view’. Zij engageren zich met de wereld om zich heen en nemen vervolgens afstand om te kunnen reflecteren op het thema. Hiermee zoeken zij naar mogelijkheden de gedeconstrueerde wereld na het postmodernisme opnieuw van betekenis te voorzien. Waar Cindy Moorman zich richt op sociale structuren, is Adriaan Luteijn gefascineerd door het butterfly effect, focust Claudia Martínez Garay zich op politiek ideologische beeldtaal en onderzoekt Jeffrey Dunsbergen de manier waarop hij de immateriële wereld zichtbaar kan maken. Allen weten zij hun meta-perspectief terug te brengen tot enkel de essentie. De werken neigen dan ook naar abstractie, met een sterke nadruk op lijnen en een geometrische vormentaal.

Claudia Martínez Garay (1983) heeft haar eerste jaar als resident aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam erop zitten. Tijdens dit jaar deed zij onderzoek bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Van Abbemuseum. Pamfletten en posters van verschillende politieke en geografische herkomst brengt zij in haar werk The Parade terug tot geometrische en abstracte vormen die daardoor universeel inzetbaar zijn.

Jeffrey Dunsbergen (1979) studeerde in 2003 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). In 2012 voltooide hij de tweejarige residentie aan de Rijksakademie in Amsterdam. Zijn werken bevinden zich tussen figuratief en abstract en twee- en driedimensionaal. Die ogenschijnlijke tegenstellingen wil hij overbruggen in een poging om de immateriële of onzichtbare wereld zichtbaar te maken.

Cindy Moorman (1976) studeerde aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem en voltooide vervolgens een master aan de AKV|St. Joost in Breda. In haar werk maakt ze sociale structuren zichtbaar door zich te focussen op het fysieke aspect tussen mensen, om vervolgens structuren en betekenis te vertalen in abstracte constructies.

Adriaan Luteijn (1981) studeerde in 2016 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Hij is gefascineerd door de wijze waarop een camera een eigen realiteit kan creëren en waardoor nieuwe dimensies lijken te ontstaan.