8 July – 26 August 2017: Jop Vissers Vorstenbosch

 

 

IMG_8824 - uitsnede website

 

Jop Vissers Vorstenbosch – Cubicle Sunset

8 juli t/m 26 augustus 2017

Opening: zaterdag 8 juli, 15.00-18.00 uur, met om 16.00 uur opening door Wim van Krimpen, directeur van Amsterdam Art Fair en oud-directeur van o.a. Gemeentemuseum Den Haag en Kunsthal Rotterdam.

 

Geïntrigeerd door het verval van de failliete industriestad Detroit, met de unheimische schoonheid van gebroken ruiten, flikkerende reclameborden en schreeuwende daklozen, heeft Jop Vissers Vorstenbosch een geheel eigen schildertaal ontwikkeld. Met lak en alkydhars schildert hij op plexiglazen platen bevestigd voor verlichtingsbakken uit systeemplafonds. Vervolgens bewerkt hij de lak met schuurmachines, slijptollen, beitels en verfspuiten. De tl-buizen die in zijn eerdere werken haast tot icoon zijn verheven, worden gecombineerd met een ware oerkracht van de Romantiek: de zee. Een werk als geheel is als een gebroken, gedramatiseerde lichtreclame voor zeevaart waarin de kunstenaar, gespannen balancerend, een dun lijntje bewandelt tussen twee gebieden die in de normale wereld onverenigbaar zijn.

Jop Vissers Vorstenbosch (1986, Veghel) studeerde in 2011 af van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in Fine Art en Design. Direct in 2012 had hij zijn eerste solotentoonstelling bij galerie Wim van Krimpen. Gevolgd door tentoonstellingen bij Prospects & Concepts op Art Rotterdam, De Nederlandsche Bank Amsterdam, C&H Galerie Amsterdam, Park in Tilburg, bij de Council of the European Union in Brussel, bij het K.F. Heinfonds in Utrecht en hij organiseerde een grote presentatie in CHV Noordkade, Veghel. Hij was genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en ontving twee keer de startstipendium van het Mondriaan Fonds. Naast de tentoonstelling bij Dapiran is er op dit moment werk van hem te zien in de tentoonstelling The Wild in W139 en bij het Stijlpaviljoen te Amersfoort.